onsdag 25 maj 2016

Margit Agnes Linnea fyller 99 år

Hur är det egentligen med faster Margit, är hon född den 24 maj eller är hon född den 27? I Slätthög sockens födelsebok står det klart och tydligt att Margit Agnes Linnea föddes den 24 maj 1917. Men farmor Hilda hävdade att Margit föddes den 27 maj, och hon om någon borde ju veta. Margit döptes den 29 juni av kyrkoherde Norén och dopvittnen var Johan Edvard Karlsson och hans hustru Martina Katrina Johansdotter från Littelhult.

Det må vara hur som helst med Margits födelsedag, några stycken av hennes syskonbarn var i alla fall hos henne igår, den 24. Som vanligt när vi träffas diskuterade vi släktfrågor av olika slag.




Igår var frågan hur Märta i Lätthult egentligen är släkt med barnen från Littelhult. Svaret är att Hilda i Littelhult var kusin med Märtas mormor Jenny Strid. Hildas och Jennys fäder Anders Johannesson och Gustaf Daniel Johannesson Strid var bröder och söner till Johannes Danielsson och Sara Lisa Gummesdotter från Kexås.

Och var det inte så att barnen i Littelhult var sysslingar till Gunhild i Åboda? Riktigt så var det inte men det finns en släktskap långt tillbaka. Hildurs, Arvids och Siris farfar Anders Jonasson var syssling med Gunhild i Åbodas farmor Anna Britta Jönsdotter.
Går vi ytterligare tre generationer tillbaka betyder det att vi alla härstammar från Olof Kristoffersson och Karin Andersdotter i Åboda.



                                          Faster Siri var inte med på kalaset men skickade hälsningar
                                          till lillasyster Margit.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Tack Ann-Mari! Så värdefullt att du dokumenterar. Vilken härlig bild på dig och mamma!

    SvaraRadera