söndag 1 maj 2016

Apotekskrus, såpkruka eller såpakruka och handvåg från gamla apoteket Lejonet i Växjö

För många år sedan, i samband med att apoteket Lejonet i Växjö skulle flytta till andra lokaler, såldes alla gamla apotekskrus, flaskor, burkar, vågar och annat ut på intern auktion.

För att fler ska se vilka vackra saker vi arbetade med lägger jag nu ut några bilder här.





                                                                      Såpakruka


Detta är en såpkruka, ett förvaringskärl för såpa. Sapo kalinus venalis såldes på apotek och användes också i plåster och liniment.
Kärlet är av saltglaserat stengods, 50 cm högt och märkt med "14 kilo". Detta betyder att krukan från början innehöll 14 kilo såpa.




                                       Handvåg


Detta är en s.k. dispenseringsvåg som vi vägde mycket små mängder med. Ofta användes den till att väga dubbelgifter, som var de riktigt farliga substanserna. Vågskålarna är av äkta silver. Just homatropinhydrobromid är ett dubbelgift, och detta  vägde vi på denna våg när vi framställde ögondroppar.





Här har vi en burk som förr innehöll Magnes.oxid.leve. Denna substans användes mot sur mage, men framför allt vid förgiftningar med arsenik.
Så har vi en burk som innehöll Phospho-energon. Detta var en mirakelmedicin mot allmän svaghet framställd av kalvhjärna, socker och mjölk.

Alla de bruna glasburkarna har i glaset inbrända etiketter, inslipade proppar och inristade taror i botten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar