onsdag 25 maj 2016

Margit Agnes Linnea fyller 99 år

Hur är det egentligen med faster Margit, är hon född den 24 maj eller är hon född den 27? I Slätthög sockens födelsebok står det klart och tydligt att Margit Agnes Linnea föddes den 24 maj 1917. Men farmor Hilda hävdade att Margit föddes den 27 maj, och hon om någon borde ju veta. Margit döptes den 29 juni av kyrkoherde Norén och dopvittnen var Johan Edvard Karlsson och hans hustru Martina Katrina Johansdotter från Littelhult.

Det må vara hur som helst med Margits födelsedag, några stycken av hennes syskonbarn var i alla fall hos henne igår, den 24. Som vanligt när vi träffas diskuterade vi släktfrågor av olika slag.




Igår var frågan hur Märta i Lätthult egentligen är släkt med barnen från Littelhult. Svaret är att Hilda i Littelhult var kusin med Märtas mormor Jenny Strid. Hildas och Jennys fäder Anders Johannesson och Gustaf Daniel Johannesson Strid var bröder och söner till Johannes Danielsson och Sara Lisa Gummesdotter från Kexås.

Och var det inte så att barnen i Littelhult var sysslingar till Gunhild i Åboda? Riktigt så var det inte men det finns en släktskap långt tillbaka. Hildurs, Arvids och Siris farfar Anders Jonasson var syssling med Gunhild i Åbodas farmor Anna Britta Jönsdotter.
Går vi ytterligare tre generationer tillbaka betyder det att vi alla härstammar från Olof Kristoffersson och Karin Andersdotter i Åboda.



                                          Faster Siri var inte med på kalaset men skickade hälsningar
                                          till lillasyster Margit.

söndag 1 maj 2016

Apotekskrus, såpkruka eller såpakruka och handvåg från gamla apoteket Lejonet i Växjö

För många år sedan, i samband med att apoteket Lejonet i Växjö skulle flytta till andra lokaler, såldes alla gamla apotekskrus, flaskor, burkar, vågar och annat ut på intern auktion.

För att fler ska se vilka vackra saker vi arbetade med lägger jag nu ut några bilder här.





                                                                      Såpakruka


Detta är en såpkruka, ett förvaringskärl för såpa. Sapo kalinus venalis såldes på apotek och användes också i plåster och liniment.
Kärlet är av saltglaserat stengods, 50 cm högt och märkt med "14 kilo". Detta betyder att krukan från början innehöll 14 kilo såpa.




                                       Handvåg


Detta är en s.k. dispenseringsvåg som vi vägde mycket små mängder med. Ofta användes den till att väga dubbelgifter, som var de riktigt farliga substanserna. Vågskålarna är av äkta silver. Just homatropinhydrobromid är ett dubbelgift, och detta  vägde vi på denna våg när vi framställde ögondroppar.





Här har vi en burk som förr innehöll Magnes.oxid.leve. Denna substans användes mot sur mage, men framför allt vid förgiftningar med arsenik.
Så har vi en burk som innehöll Phospho-energon. Detta var en mirakelmedicin mot allmän svaghet framställd av kalvhjärna, socker och mjölk.

Alla de bruna glasburkarna har i glaset inbrända etiketter, inslipade proppar och inristade taror i botten.