måndag 16 juli 2012

Olof Gustafsson från Elgaryd i Gällaryds socken


Annandag Jul 1849 gifte sig Maria Niclasdotter från Osbro i Slätthögs socken med Olof Gustafsson från Elgaryd i Gällaryds socken.

Maria härstammade från Gume Amundsson i Tolestorp och var dotter till Lisa Amundsdotter och Niclas Svensson.

Olof föddes i  Elgaryd i Gällaryds socken  och var son till kyrkvärden Gustaf Olofsson i hans  andra äktenskap med  Beata Danielsdotter. I Gustafs första äktenskap  med Caisa Svensdotter föddes sonen Anders 1802. Denne halvbror till Olof gifte sig med Elin Nilsdotter som tillhörde femte generationen i den  så kallade Trälsmosläkten.


                                                                        Osbro


Maria och Olof  bosatte sig i Osbro vid sjön Rymmen och där föddes deras sex barn. (se avsnittet om Lisa Amundsdotter). Olof försörjde familjen på ett litet jordbruk och en smedja som fanns på gården. Platsen där de bodde är nu ett naturreservat. Både boningshus, ladugård och smedja är restaurerade och bron över oset är återuppförd.

Maria och Olof bodde kvar i Osbro till 1861. Trots det idylliska boendet alldeles vid sjön var inte deras liv i Osbro någon dans på rosor. Under åren där förlorade de två av sina sex barn. Dessutom fick Olof en varning för sitt supande och förmanades att leva fredligt med sin hustru. Han lovade att bättra sig och lär faktiskt ha hållet sitt löfte.  Olof och Maria efterträddes i Osbro av Olofs bror Johannes Gustafsson och hans fru Anna Lisa Svensdotter. Ättlingar till dessa ägde Osbro fram till 1995.

År 1861 flyttade Olof med familj till Bergsdammen eller Mellanbäcks kvarn i Hjortsberga socken. Samma år drabbades Maria och Olof på nytt av en tragisk händelse. Deras lille treårige tvillingson Johan drunknade i ån vid hemmet som det står i husförhöret. För Johans tvillingbror Gustaf finns också en notering i samma husförhör. Han fick uppfostringshjälp årligen genom landshövdingeämbetet. Detta tyder på att familjen hade det fattigt när de först kom till Hjortsberga socken. Denna hjälp upphörde dock relativt snabbt och vi får förmoda att Maria och Olof fick det bättre ställt när de flyttade från Bergsdammen och köpte kvarnen i Södra Bäck 1870.

Nio år senare såldes kvarnen till äldste sonen Nils i samband med att han gifte sig med Anna Maria Nilsdotter. Olof och Maria bodde kvar på undantag.















Riktigt bra var väl inte deras ekonomi för i december 1881 skrev Olof ovanstående brev till sin bror Johannes i Osbro och bad att få tillbaka pengarna som Johannes lånat. Infällt i brevet finns en liten notis, skriven av Nils, om ett klockbyte. I mars 1882 dog Olof endast 61 år gammal. Han begravdes på Hjortsberga kyrkogård 9 april.

Den 23 juni samma år hölls bouppteckning i Södra Bäck (Allbo Häradsrätt FIIIa:34 sidan 1198 ). Närvarande var änkan Maria och sönerna Nils och Gustaf samt dottern Kristina med make Carl Gustaf Jonasson från Hofgårds torp i Ryssby socken.





                       Ett av Olof Gustafssons två smidesstäd och två av hans smedjetänger


I bouppteckningen fanns bland mycket annat 2 smidesstäd, 2 släggor, 6 smedjetänger och 3 jaktgevär.Olofs begravning kostade 117 kronor och 68 öre vilket sonen Nils betalade. Denna summa togs upp som skuld i bouppteckningen. Den totala behållningen var 996 kronor och 40 öre. Bouppteckningen undertecknades av änkan Maria, sönerna Nils och Gustaf samt mågen Carl Gustaf.

Vittnen och bouppteckningsförrättare var Anders Peter Johansson i Transjö, Karl Jonasson Källberg i Westra Bäck och Nils Peter Andersson i Bergsdammen.


           Foto av sonen Nils Olofsson som övertog kvarnen i Södra Bäck efter Olof Gustafsson