onsdag 2 maj 2012

Släktträff i Brunshult i Hjortsberga den 16:e juni





Det är nu sex år sen ättligar till Axel och Karin Nilsson i Hjortsberga hade släktträff. Vid det tillfället besökte vi det vackra Osbro där Axels far Nils Gustaf Olofsson föddes 1850. Denna gång är tanken att vi ska besöka Brunshult där Karin Sabina föddes i oktober 1898. Hennes föräldrar Kristina och Sven Daniel bodde från 1891 till sin död 1927 i Brunshult. Huset är idag totalt förfallet men tomten är just nu täckt av vitsippor och liljekonvaljer i massor  väntar bara på sin tur. Kanske kan de hålla sig tills vi kommer dit i juni. Till och med blåsippor blommar vid huset nu i veckan. I avsnittet om Johannes Borup finns mer information om släkten.

 



Nu i juni ser det ut så här i Brunshult. Det är Jakob Engström som rekognoserar inför släktträffen nästa lördag. Det är 56 personer anmälda och enligt dagens tiodygnsprognos ska det bli 20 grader varmt och uppehåll den 16:e juni. I avsnittet om Johannes Borup finns ju mycket information om
Sven Daniels anor bakåt men ingenting om hans hustru Kristinas bakgrund. Så här kommer  lite mer information om henne.
Kristinas föräldrar var Anders Svensson och Anna Maria Nilsdotter. När deras andra barn föddes hade familjen flyttat till Brunshult. Där föddes sedan ytterligare tre barn. Kristinas far Anders hade tidigare varit gift med en äldre syster till Anna Maria. Hon hette Anna Stina och dog 1850 endast 25 år gammal. I det äktenskapet föddes sonen Sven Magnus, som alltså var halvbror till Kristina.
Kristinas far Anders härstammar från Lekaryd och anorna kan följas bakåt till Lars Jonasson i    Dansjö. Denne man dog 1698 och är begravd i vapenhuset i Lekaryds kyrka.
 Kristinas mor härstammar från ryttaren Per Ekenberg på Norbergs ryttaretorp men också från Arnanäs i Härlövs socken.


                                                           Lördagen den 16:e juni


                                                                 Hjortsberga kyrkogård.

På bilden syns Kristinas och Sven Daniels gravsten från 1927. Den är kulturminnesmärkt.








I Brunshult








Hos Göran och Siri Lindsten









På Hjortsbergagården




Nu på kvällen den 16:e juni kan vi konstatera att allt gick bra idag. Jakob tog hand om lite information på kyrkogården och sen åkte vi till Brunshult. Först tittade vi på stället där Kristina och Sven Daniel bodde i nästan 40 år och sen fikade vi i trädgården hos Göran och Siri Lindsten. Dagen avslutades med middag på Hjortsbergagården. Vi åt fläskfilé med tillbehör och lite senare drack vi kaffe. Till kaffet serverades en supergod jordgubbstårta.